Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Gotowanie na polanie – 2011

Impreza „Gotowanie na polanie” przyciągnęła do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu wielu zwolenników i smakoszy kuchni tradycyjnej, a także specjalistów od kulinarnych specjałów. Skansen w tym dniu odwiedziło ponad dwa tysiące osób.

Uroczystość uświetniła obecność gości specjalnych: Lidii Stanisławskiej – znanej artystki kabaretowej i piosenkarki oraz Jacka Frankowskiego – karykaturzysty, twórcy lalek do programu „Polskie ZOO”. Goście specjalni wspólnie z uczestnikami imprezy „pośmieli się z gwiazd” – znanych postaci z życia publicznego. Anegdoty Jacka Frankowskiego przeplatały piosenki w wykonaniu Lidii Stanisławskiej. Gościom czas umilił Zespół Pieśni i Tańca TORUNIACY, którzy przez cały czas trwania imprezy bawili publiczność znanymi przyśpiewkami biesiadnymi, ale także znanymi standardami muzyki rozrywkowej. Tradycyjnie głównym punktem „Gotowania na polanie” był konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Swoich sił próbowały koła gospodyń wiejskich, gospodynie oraz producenci produktów tradycyjnych i regionalnych. Do konkursu zgłoszono 36 potraw w kategorii: zupa, danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser i napój.

Oceny potraw poprzez degustację dokonało specjalnie powołane Jury w składzie: Jacek Frankowski, Marek Kośmider, Jan Magdziak, Małgorzata Jankowska – Kaczmarzyk. W ocenie kulinarnych specjałów jury wspierał Dyrektor Muzeum – Jan Rzeszotarski. O przyznaniu tytułu „najsmaczniejszej potrawy” wygląd, smak i prezentacja (sposób podania). Komisja miała „twardy orzech do zgryzienia” , bowiem wszystkie potrawy były wyśmienite. Najlepsze okazały się być: w kategorii „zupa”– zupa grzybowa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Łukomia; w kategorii “danie jarskie” – pasztet z fasoli autorstwa Martyny Częścik; w kategorii “potrawa mięsna” zwyciężyła kaczka faszerowana w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Grodkowa Zawisze. Wśród przekąsek bezkonkurencyjna była szynka dojrzewająca “przyzucha” przygotowana przez Wiolettę Piórkowską. Wśród deserów królowała żurawina ze śliwką w wykonaniu Marii Piórkowskiej, a wśród napojów wygrała nalewka z pędów sosny przygotowana przez Wiolettę Piórkowską. Laureatom nagrody wręczył Dyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu Jan Rzeszotarski.

Również i zwiedzający mogli skosztować tradycyjnych specjałów na stoiskach gastronomicznych. Imprezie towarzyszył bowiem kiermasz potraw regionalnych cieszący się niezmiennie ogromnym zainteresowaniem zwiedzających. Można więc było posmakować zupy „Parzybroda”, grochówki, pajdy chleba ze smalcem, domowych pierogów czy swojskich wędlin i tradycyjnych wypieków.

W zagrodach chłopskich zwiedzający uczestniczyli w pokazach zajęć codziennych takich jak: pranie i maglowanie bielizny, ubijanie masła w kirzance. Podziwiali pokazy rękodzieła ludowego: kowalstwa, plecionkarstwa, szewstwa, powroźnictwa i tkactwa. Wiele emocji wzbudzały dawne zabawy wiejskie: toczenie obręczy, chodzenie na szczudłach czy przeciąganie liny Na polanie przy ognisku można było upiec kiełbaski, a miłośnicy przejażdżek konnych zwiedzali wieś z perspektywy bryczki zaprzężonej w konie. Wszyscy bawili się doskonale, a pogoda sprzyjała wspólnemu biesiadowaniu do samego końca.