Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Gotowanie na polanie – 2010

Tegoroczne „Gotowanie na polanie, które wpisuje się w cykl imprez plenerowych skansenu odbyło się pod znakiem wiosennych promieni słońca. Uroczystość uświetnił swą obecnością Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik. Tradycyjnie centralnym punktem imprezy był konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Towarzyszył mu oczywiście kiermasz regionalnych potraw, który cieszył się dużym zainteresowaniem. Pajdy chleba wiejskiego ze smalcem, kiełbasy własnego wyrobu, regionalne ciasta i ciasteczka, niezliczone rodzaje miodów i nalewek – oto prawdziwy raj dla smakoszy. Do Sierpca przyjechali reprezentanci Mazowsza mieszkający w promieniu 150 kilometrów – między innymi koła gospodyń, uczniowie okolicznych szkół, czy wystawcy indywidualni, którzy chcieli zaprezentować swój dorobek kulinarny czy popisowe danie. Potrawy oceniało pięcioosobowe jury, wśród którego znalazł się również Gość Specjalny tegorocznego „Gotowania na polanie” – Robert Sowa. Rywalizacja odbywała się w kilku kategoriach, wśród których stałe miejsce zajęły: najsmaczniejsza zupa, potrawa mięsna, napój czy ciasto. Nagrody otrzymali nie tylko laureaci poszczególnych kategorii, ale również wszyscy uczestnicy. Ponadto rozlosowano nagrody rzeczowe wśród publiczności – sprzęt gospodarstwa domowego, albumy i publikacje MWM w Sierpcu oraz bilety wstępu na wszystkie tegoroczne imprezy plenerowe skansenu. Nagrody ufundował i wręczał Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, wspomagany przez Gościa Specjalnego imprezy Roberta Sowę oraz Dyrektora MWM w Sierpcu Jana Rzeszotarskiego.

Konkurs i kiermasz nie były oczywiście jedynymi atrakcjami imprezy. Jedną z nich był też koncert zespołu folkowego „Czeremszyna”, który zaprezentował żywiołowe widowisko w stylu folk. „Czeremszyna” koncertowała w wielu miastach Polski oraz poza jej granicami: we Włoszech, Niemczech, Francji, w Szwecji, Belgii, Holandii, na Łotwie i Litwie. W miniona niedzielę – także w naszym mieście. Rytmiczne wykonania muzyki folkowej sprawiły, że wielu turystów podrygiwało w rytm muzyki.

Drugim muzycznym akcentem było widowisko weselne w wykonaniu Stowarzyszenia Regionalnego Wsi Urzecze „Łowiczanie”. Można było przekonać się jak wyglądało tradycyjne weselne regonu łowickiego. Interesujące przedstawienie teatralno-wokalno-taneczne w połączeniu z charakterystyczną muzyką łowicką sprawiło że publiczność brała czynny udział w widowisku.

Podczas „Gotowania na polanie” nie zabrakło też pokazów rzemiosła i rękodzieła ludowego. Pokaz garncarstwa, pokaz pracy kowala, przędzenia wełny na kołowrotku, haftu i koronki czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne z nich.
Przez cały dzień na skansenowskiej polanie paliło się ognisko zachęcające do pieczenia kiełbasek. Na zwolenników tradycyjnego jadła czekał rosół z perliczek oraz potrawa przygotowana według autorskiego przepisu Roberta Sowy – żeberka w kapuście z kminkiem. Dla najmłodszych gości skansen przygotował plac zabaw, w śród nich dmuchane zjeżdżalnie, zamek do skakania i szczudła. Uśmiechnięte twarze dzieci mogły oznaczać tylko jedno – zabawa była przednia. Tegoroczne „Gotowanie na polanie” z pewnością wpisało się na karty historii MWM w Sierpcu jako udana impreza.

Wyniku konkursu “Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka” w roku 2010
Do konkursu zgłoszono ogółem 37 potraw, w tym w kategorii:

  • zupy – 3
  • potrawy jarskie i półmięsne – 6
  • potrawy mięsne – 3
  • przetwory mięsne – 2
  • przekąski ciepłe i zimne – 2
  • przetwory warzywne i owocowe – 11
  • ciasta – 4
  • napoje – 6

Komisja drogą głosowania przyznała tytuł najsmaczniejszej następującym potrawom:

  • w kategorii “zupy” – czernina z kluskami Pani Mirosławy Wilk
  • w kategorii “potrawy jarskie i półmięsne” – rejbak kurpiowski Pani Krystyny Długokęckiej
  • w kategorii “potrawy mięsne” – pasztet pieprzowy Pani Marii Kopczyńskiej
  • w kategorii “przetwory mięsne” – polędwiczka wędzona Pani Agnieszki Ostrowskiej
  • w kategorii “przekąski ciepłe i zimne” – fafernuchy Pani Marii Piórkowskiej
  • w kategorii “przetwory warzywne i owocowe” – żurawina członków Koła Gospodyń Wiejskich Grodkowo Zawisze
  • w kategorii “ciasta” – ciasto drożdżowe babci Halinki członków Gminnego Ośrodka Kultury Mała Wieś Wielka
  • w kategorii “napoje” – krupnik Pana Michała Izydorczyka

Na ogólną ocenę potrawy złożyły się następujące elementy oceniane w skali od 1 do 6 punktów:
wygląd i sposób podania
związek z tradycją
smak
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.