Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Żniwa w Skansenie 2010

Pierwszego dnia sierpnia w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu można było podpatrzeć jak dawniej wyglądały żniwa. Była więc okazja, by ujrzeć koszenie kosą i kosiarką konną, podbieranie zboża sierpem, wiązanie snopów i ustawianie styg. A co to jest styga ? – pytało niejedno dziecko. Trudno się dziwić – dzieci mieszkające w miastach, często dużych aglomeracjach takich jak Warszawa czy Poznań, podążających za postępem, ukierunkowanych na osiągnięcie zysku i rozwoju, tradycyjne prace polowe mogą ujrzeć jedynie na zdjęciach. Ale kilka dni temu można było je oglądać także na terenie sierpeckiego skansenu. Bo to właśnie skansen jest dziś coraz częściej miejscem, gdzie opiekunowie uświadamiają dzieciom „jak to ongiś bywało…”. Pokazy związane ze zbiorem plonów były niezwykle autentyczne w swym wyrazie.

Prowadzone przy użyciu sprzętów i narzędzi rolniczych pochodzących ze zbiorów MWM w Sierpcu zgromadziły szerokie grono zwolenników. Zebrane zboże młócono cepami i oczyszczano je przy pomocy wialni, by ostatecznie dokonać procesu mielenia ziarna. Dodatkową atrakcją było uruchomienie kieratu, który wykorzystując siłę pociągowa konia napędzał żarna mielące ziarno na mąkę. Wszelkie prace żniwne odbywały się na polach nieopodal zagród, w samych zagrodach lub w stodołach, co sprawiło, że z łatwością można było przenieść się myślami w odległe czasy.

Podczas imprezy „Żniwa w skansenie” we wnętrzach chałup z przełomu XIX i XX wieku prezentowana była wystawa „Rok Polski w tradycyjnych zajęciach codziennych”. Wśród jej elementów nietrudno było zauważyć elementy związane z procesem lania świec, wiązania pęczki ziół, tradycyjny warsztat tkacki, czy dekoracje wnętrz typowe dla przełomu wieków.

Od samego rana aż po wieczór na terenie zagród rozprzestrzeniał się dźwięk pracy szewca, kowala i rzeźbiarza. Aromat świeżego wiejskiego chleba z ubitym w kierzance masłem towarzyszył każdemu, kto udał się na przechadzkę w okolice wiejskich chałup. Dopełnieniem prac odbywających się na polach i w zagrodach była wystawa sprzętu gospodarskiego – “Maszyny i narzędzia rolnicze na Mazowszu w XIX i na początku XX w.”

Tymczasem polana kusiła kiermaszem chleba i pieczywa obrzędowego, a także regionalnych potraw przygotowywanych według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nie zabrakło muzycznej części imprezy – widowisko dożynkowe oraz koncert zaprezentowała kapela ludowa „Kurpianka Cepelia” z Kadzidła. Przy ognisku można było upiec kiełbaski.