Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Lista Laureatów konkursu pt. “Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”

Podczas imprezy plenerowej pt. “Gotowanie na polanie”, która odbyła się w dniu 4.05.2014 r. powołane przez Organizatora Jury dokonało oceny potraw w formie degustacji.

Potrawy były oceniane w następujących kategoriach:

zupa

danie jarskie (np.: paszteciki, kluski, krokiety, pierogi, kasze, knedle)

potrawa mięsna (np.: gulasze, bigosy, klopsy, gołąbki)

przekąska (np.: kiełbasy, kaszanki, smalce, szynki, balerony sery, galarety, galantyny, pasztety, boczki)

 deser

napój

 

W każdej kategorii Jury przyznało jedną nagrodę główną:

·        w kategorii „zupa” –  Mikser ZELMER

·        w kategorii „danie jarskie” –  Mikser ZELMER

·        w kategorii „potrawa mięsna” –  Blender BOSCH

·        w kategorii „przekąska” – Wyciskarka KENWOOD

·        w kategorii „deser” –  Ekspres BOSCH

·        w kategorii „napój” -  Wyciskarka KENWOOD

 

Zwyciężyły następujące potrawy:

Kategoria “Zupy”

Zagraj Macieja ze spyrą boczku przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Grodkowie Zawisze

Kategoria “Dania jarskie”

Chleb z kapustą przygotowany przez Piekarnię Ciastkarnię A.M.B. Lipscy ze Skępego

Kategoria “Potrawy mięsne”

Pieczona kaczka z jabłkami i jarzębiną w karmelu przygotowany przez Mirosławę Wilk

Kategoria “Przekąski”

Duszona kapusta z żeberkami przygotowana przez Krystynę Samsel

Kategoria “Desery”

Piernik kurpiowski na miodzie przygotowany przez Krystynę Długokęcką

Kategoria “Napoje”

Nalewka z owocu mirabelki przygotowana przez Michała Izydorczyka.

 

Serdecznie gratulujemy !