Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Gotowanie na polanie

MUZEUM WSI MAZOWIECKIEJ W SIERPCU

 ZAPRASZA W KULINARNĄ PODRÓŻ PO MAZOWSZU

4 maja 2014, godz. 10.00-18.00 

 

W zapiskach mazowieckich gospodyń z pewnością nie brakuje interesujących receptur na smakowite przystawki, zupy, dania główne, ciasta i desery. To właśnie one będą królować  4 maja 2014 r. w sierpeckim skansenie, gdyż to im poświęcona jest impreza plenerowa „Gotowanie na polanie”. Mamy nadzieję, że wspólnie z mazowieckimi gospodyniami i producentami tradycyjnych potraw stworzymy zestaw najsmaczniejszych dań. Ich wyłonieniu  służy konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: danie jarskie (np.: paszteciki, kluski, krokiety, pierogi, kasze, knedle) potrawa mięsna (np.: gulasze, bigosy, klopsy, gołąbki), przekąska (np.: kiełbasy, kaszanki, smalce, szynki, sery, galarety, galantyny, pasztety), deser oraz napój. Liczymy szczególnie na wieloletnie receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Do udziału w konkursie zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również  amatorów i entuzjastów sztuki kulinarnej. Komisja Konkursowa oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy.

Ale konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” to nie jedyna atrakcja „Gotowania na polanie”. Zaplanowaliśmy na ten dzień szereg dodatkowych atrakcji. Jedną z nich będzie z pewnością koncert Zespołu Regionalnego Pieśni i Tańca SANNIKI. Elementy bogatej obrzędowości wesela sannickiego  oraz barwna suita sannicka z pewnością zaspokoją  oko i ucho zwiedzających.

Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz przędzenia wełny na kołowrotku, haftu i koronki, a także pokaz wycinania firanek z papieru czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne spośród prezentowanych podczas „Gotowania na polanie”. Stodoła będzie miejscem inscenizacji  „Jak to ze zbożem było”, która przybliży proces obróbki ziarna. Nie zabraknie również pokazów prac polowych: pokazu pracy kieratu, czy też koszenia trawy kosiarką konną.

Kiermasz żywności będzie wielką atrakcją dla osób ceniących sobie naturalne i tradycyjne jedzenie. Na stoiskach  będzie można degustować oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – nie sposób wymienić wszystkich smakołyków, które czekają na uczestników majowej imprezy. 

Regulamin konkursu na “Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”  

Karta potrawy doc

Karta potrawy pdf

 

PROGRAM IMPREZY:

  • Prezentacja potraw i produktów regionalnych
  • godz. 12.45 – ogłoszenie wyników XII edycji konkursu kulinarnego “Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”
  • godz. 13.00 – koncert Zespołu Regionalnego Pieśni i Tańca SANNIKI, “Wesele sannickie”
  • godz. 14.00 – Msza święta (kościół z Drążdżewa)
  • godz. 15.00 – koncert Zespołu Pieśni i Tańca SANNIKI “Suita sannicka”
  • godz. 10.00-18.00:
      • Pokazy wiejskich zajęć codziennych i rękodzieła (teren muzealnej wsi)
      • Kiermasz rękodzieła wiejskiego (polana przy amfiteatrze)
      • Przejażdżki konne w siodle i bryczką
      • Pieczenie kiełbasek przy ognisku
 Ceny biletów: ulgowy: 11 zł, normalny: 16 zł, rodzinny ( 2 osoby dorosłe + 2 dzieci do 16 roku życia): 43 zł.
 
PATRONAT MEDIALNY