Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Gotowanie na polanie

 

Zachęcamy do zapoznania się z informacjami praktycznymi dotyczącymi majowego weekendu:

Szanowni Państwo

W ramach weekendu majowego wyjątkowo w dniu 2 maja (poniedziałek) skansen będzie czynny w godzinach 10.00 – 18.00 i  wszystkie obiekty zostaną udostępnione do zwiedzania.  W tym dniu będą obowiązywać bilety wstępu w cenie: 8 zł. (bilety ulgowy), 13 zł. (bilet normalny), 34 zł. (bilet rodzinny). Zapraszamy

Godziny otwarcia skansenu w dniach 30 kwietnia – 3 maja 2016 r.: 10.00 – 18.00

30 kwietnia 2016 r (sobota) – obiekty otwarte

1 maja 2016 r. (niedziela) – impreza plenerowa “Gotowanie na polanie”

2 maja 2016 r. (poniedziałek) – obiekty otwarte

3 maja 2016 r. (wtorek) – impreza plenerowa “Majówka w skansenie”


Ceny biletów w dniach 1 i 3 maja 2016 r. : normalny – 16 zł,  ulgowy – 11 zł, rodzinny (2 os. dorosłe + 2 dzieci do 16. roku życia) – 43 zł

Ceny biletów w dniach 30 kwietnia i 2 maja 2016 r.: normalny – 13 zł,  ulgowy – 8zł, rodzinny (2 os. dorosłe + 2 dzieci do 16. roku życia) – 34 zł

ZAPRASZAMY DO SPĘDZENIA DŁUGIEGO MAJOWEGO WEEKENDU W SKANSENIE!

 

UWAGA! UTRUDNIENIA!

Uprzejmie informujemy, iż  od 18 kwietnia  do końca czerwca br.  na terenie skansenu będą prowadzone  prace budowlane związane  z remontem drewnianego mostu na rzece Sierpienicy. W związku z tym, w wymienionym okresie wstęp na teren skansenu  będzie możliwy tylko od ulicy Narutowicza (dojazd od strony miasta). Za zaistniałe utrudnienia przepraszamy.

 

PRZEPIS NA …UDANĄ MAJÓWKĘ

czyli

 „Gotowanie na polanie” w skansenie

1 maja 2016 r., godz. 10.00 – 18.00

 

1 maja br. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do wspólnej uczty w ramach imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. To prawdziwe święto kulinariów, które z każdym kolejnym rokiem zyskuje na popularności. Na zwiedzających czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki, a przede wszystkim wyśmienita zabawa.

Głównym punktem programu imprezy jest tradycyjnie konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” (regulamin konkursu - przejdź) popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również  amatorów i entuzjastów sztuki kulinarnej. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: danie jarskie (np.: paszteciki, kluski, krokiety, pierogi, kasze, knedle) potrawa mięsna (np.: gulasze, bigosy, klopsy, gołąbki), przekąska (np.: kiełbasy, kaszanki, smalce, szynki, sery, galarety, galantyny, pasztety), deser oraz napój. Liczymy szczególnie na dania przyrządzane według wieloletnich receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Ocenie podlegać będzie zarówno wygląd, smak, jak również prezentacja, czyli sposób podania potrawy. Wszystkie zgłoszone do rywalizacji dania oceni Komisja Konkursowa w której znajda się miedzy innymi osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Do obowiązków zaszczytnego Jury należeć będzie bardzo przyjemne zadanie, a mianowicie degustacja oraz ocena potraw konkursowych. Atrakcyjności konkursowi dodaje fakt, iż wszystkie potrawy konkursowe będzie można nabyć na stoiskach wystawców. A tym samym danie jaskie, zupa czy deser, które zdobędą główną nagrodę w konkursie, będą na wyciągnięcie ręki. 

Rywalizację o charakterze gastronomicznym przygotowaliśmy także dla  uczestników imprezy. W konkurencji pt. “Zręczny kucharz” będą mogły wziąć udział całe rodziny.

Ale wraz z konkursami kulinarnymi nie wyczerpuje się wachlarz atrakcji przygotowanych na pierwszą niedzielę maja. Jedną z nich będzie z pewnością koncert Zespołu Folklorystycznego KURPIANKA CEPELIA z Kadzidła, który wykona „Wesele Kurpiowskie”. W ramach widowiska o godzinie 12.00 odbędzie się  „Wybiór do ślubu”tradycyjne „zmówiny”, natomiast o godz. 15.30 na scenie amfiteatru będzie można podziwiać „Powrót od ślubu i obtańcówkę”.

Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą inscenizatorzy oraz twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz wycinania firanek z papieru, szewstwa czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne spośród prezentowanych podczas „Gotowania na polanie”. W przeważającej liczbie wymienionych pokazów mogą uczestniczyć zwiedzający i wykonywać konkretne czynności towarzyszące życiu naszych przodków.

Począwszy od pierwszej niedzieli maja, w zabytkowym XVIII – wiecznym kościele z Drążdżewa, wierni będą mogli uczestniczyć w Mszy świętej odprawianej o godzinie 14.00.

Kiermasz produktów regionalnych będzie dużą atrakcją dla osób ceniących sobie naturalne i tradycyjne jedzenie. Na stoiskach  będzie można degustować oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – dla każdego coś miłego….

W izbie lekcyjnej sprzed lat najmłodsi wezmą udział w dyktandzie kulinarnym, a na terenie jednej z zagród dowiedzą się “Jak to ze zbożem było….”.

Przez cały dzień na polanie palić się też będzie ognisko, umożliwiające pieczenie kiełbasek. Na amatorów jazdy konnej czekać będą przejażdżki bryczką oraz w siodle.

Zapraszamy do odwiedzenia skansenu podczas majowego weekendu. Impreza plenerowa „Gotowanie na polanie” to najlepszy przepis na udaną Majówkę.

 Ceny biletów: normalny – 16 zł,  ulgowy – 11 zł, rodzinny (2 os. dorosłe + 2 dzieci do 16. roku życia) – 43 zł

 

Program imprezy  – Gotowanie na polanie

01.05.2016r., godz.: 10.00-18.00

Amfiteatr:

  • Godz.; 10.00 – 18.00 – kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych
  • Godz. 10.00 – 16.00 – scenki wiejskie w wykonaniu Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej Mława
  • Godz.; 11.00 – 12.30 –  konkurs  Zręczny kucharz – konkurencja rodzinna z nagrodami
  • Godz.; 10.55 – 11.00 – losowanie składu jury konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”,   
  • Godz.; 11.00 – 11.30 –  ocena potraw konkursowych przez jury
  • Godz.: 12.00 – widowisko Wesele Kurpiowskie w wykonaniu  Zespołu Folklorystycznego KURPIANKA CEPELIA z Kadzidła – cz. I „Wybiór do ślubu”
  • Godz.: 13.30 – ogłoszenie wyników konkursu na Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką,    wręczenie nagród
  • Godz.: 15.30 – widowisko Wesele Kurpiowskie w wykonaniu  Zespołu Folklorystycznego KURPIANKA CEPELIA z Kadzidła – cz. II „Powrót od ślubu i obtańcówka”

Kościół z Drążdżewa

  • godz.: 14.00 – 15.00 – msza święta

Wieś rzędówka

  • Godz.; 10.00 – 18.00 – prezentacje prac polowych i zajęć gospodarskich w zagrodach chłopskich i na polach, zajęcia w wiejskiej szkole, na podwórku szkolnym dawne gry i zabawy dziecięce
    • Dwór ziemiański – koncert fortepianowy w wykonaniu  Wiktora Hoffmana – ucznia Państwowej Szkoły Muzycznej I st w Sierpcu 
    • Chałupa z Rempina – pokaz tkactwa
    • Pole przy zagrodzie – pokaz sadzenia ziemniaków i bronowania (godz. 10.30, 12.30, 16.00)
  • Zagroda z Izdebna – pokaz wyrobu masła połączony z degustacją
  • Zagroda z Czermna – obiekt tymczasowo wyłączony ze zwiedzania
  • Zagroda z Zawad – pokaz czyszczenia garnków popiołem
  • Podwórko – wyrób mioteł
  •                       – pokaz garncarstwa
  • Zagroda z Ostrowa – izba lekcyjna – lekcja kaligrafii – dyktando kulinarne
  • Podwórko – dawne gry i zabawy (chodzenie na szczudłach, toczenie fajerek i obręczy, serso)
  • Zagroda z Dzierzążni – chałupa – pokaz zmywania naczyń po posiłku
  •                                                                    – pokaz prasowania bielizny żelazkiem na duszę
  •  Stolarnia – pokaz pracy stolarza
  • Zagroda z Ligówka – chałupa – pokaz pracy krawcowej

         Od ulicy – pokaz papieroplastyki

        Od podwórka – pokaz plecionkarstwa

        Stodoła  – pokaz oczyszczania ziarna przy pomocy wialni

  • Zagroda z Jonnego – pokaz wycinania firanek z papieru

       Od podwórka – pokaz prania i maglowania odzieży, noszenie wody przy pomocy nosideł

  • Zagroda z Chwał – pokaz pracy szewca
  • Zagroda z Rębowa – pokaz powroźnictwa

      Stodoła – pokaz pracy kieratu (godz. 11.30, 13.30, 17.00)

      Pokazy dla dzieci „Jak to ze zbożem było”

  • Wiatrak – obiekt tymczasowo wyłączony ze zwiedzania
  • Godz.: 10.00 – 16.00 – scenki wiejskie w wykonaniu Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy

Polana – ognisko

  • Godz.; 10.00 – 18.00 – ognisko (można zabrać własny prowiant lub zakupić na miejscu). Na polanie znajduje się plac zabaw dla dzieci.

Współpraca

 

 

Patroni medialni

 

 

 

Sponsorzy