Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Gotowanie na polanie

Szanowni Państwo,

informujemy o braku  możliwości zakupu biletów wstępu drogą on-line.

Usługa będzie niedostępna do odwołania.

Za utrudnienia przepraszamy.

 

 SMAKOWITE ZAKOŃCZENIE MAJÓWKI

czyli

 „Gotowanie na polanie” w skansenie

7 maja 2017 r., godz. 10.00 – 18.00

 

7maja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do wspólnej uczty w ramach imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. To prawdziwe święto kulinariów, które z każdym kolejnym rokiem zyskuje na popularności. Na zwiedzających czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki, a przede wszystkim wyśmienita zabawa.

Głównym punktem programu imprezy jest tradycyjnie konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” (regulamin konkursu- przejdź) popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również  amatorów i entuzjastów sztuki kulinarnej. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: zupa, danie jarskie (np.: paszteciki, kluski, krokiety, pierogi, kasze, knedle) potrawa mięsna (np.: gulasze, bigosy, klopsy, gołąbki), przekąska (np.: kiełbasy, kaszanki, smalce, szynki, sery, galarety, galantyny, pasztety), deser oraz napój. Liczymy szczególnie na dania przyrządzane według wieloletnich receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Ocenie podlegać będzie zarówno wygląd, smak, jak również prezentacja, czyli sposób podania potrawy. Wszystkie zgłoszone do rywalizacji dania oceni Komisja Konkursowa w której znajda się miedzy innymi osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Do obowiązków zaszczytnego Jury należeć będzie bardzo przyjemne zadanie, a mianowicie degustacja oraz ocena potraw konkursowych. Atrakcyjności konkursowi dodaje fakt, iż wszystkie potrawy konkursowe będzie można nabyć na stoiskach wystawców. A tym samym danie jaskie, zupa czy deser, które zdobędą główną nagrodę w konkursie, będą na wyciągnięcie ręki. 

Rywalizację o charakterze gastronomicznym przygotowaliśmy także dla  uczestników imprezy. W konkurencji pt. “Zręczny kucharz” będą mogły wziąć udział całe rodziny.

Ale wraz z konkursami kulinarnymi nie wyczerpuje się wachlarz atrakcji przygotowanych na pierwszą niedzielę maja. Jedną z nich będzie z pewnością koncert zespołu folklorystycznego.

Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą inscenizatorzy oraz twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz wycinania firanek z papieru, szewstwa czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne spośród prezentowanych podczas „Gotowania na polanie”. W przeważającej liczbie wymienionych pokazów mogą uczestniczyć zwiedzający i wykonywać konkretne czynności towarzyszące życiu naszych przodków.

Począwszy od pierwszej niedzieli maja, w zabytkowym XVIII – wiecznym kościele z Drążdżewa, wierni będą mogli uczestniczyć w Mszy świętej, która rozpocznie się  o godzinie 14.00.

Na scenie amfiteatru wystąpi Regionalny Zespół Pieśni i Tańca SANNIKI oraz Wiejska Kapela Pana Jacka.

Kiermasz produktów regionalnych będzie dużą atrakcją dla osób ceniących sobie naturalne i tradycyjne jedzenie. Na stoiskach  będzie można degustować oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – dla każdego coś miłego….

W izbie lekcyjnej sprzed lat najmłodsi wezmą udział w dyktandzie kulinarnym, a na terenie jednej z zagród dowiedzą się “Jak to ze zbożem było….”.

 Na amatorów jazdy konnej czekać będą przejażdżki bryczką oraz w siodle.

Impreza plenerowa „Gotowanie na polanie” to doskonały przepis na udane zakończenie  Majówki.

 Ceny biletów: normalny – 16 zł,  ulgowy – 11 zł, rodzinny (2 os. dorosłe + 2 dzieci do 16. roku życia) – 43 zł

PROGRAM IMPREZY:

Amfiteatr:

  • Godz.; 10.00 – 18.00 – kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych
  • Godz.; 11.00 – 12.30 – konkursy kulinarne  z nagrodami
  • Godz.; 10.55 – 11.00 – losowanie składu jury konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”,   
  • Godz.; 11.00 – 11.30 –  ocena potraw konkursowych przez jury
  • Godz.: 12.00 – koncert Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca SANNIKI
  • Godz.: 13.30 – ogłoszenie wyników konkursu na Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką,    wręczenie nagród
  • Godz.10.00 – 18.00 – koncert Wiejskiej Kapeli Pana Jacka – w przerwach przez cały czas trwania imprezy

Kościół z Drążdżewa

  • godz.: 14.00 – 15.00 – msza święta

Wieś rzędówka

  • Godz.; 10.00 – 18.00 – pokazy prac polowych i zajęć gospodarskich w zagrodach chłopskich i na polach, lekcje kaligrafii w wiejskiej szkole, na podwórku szkolnym dawne gry i zabawy dziecięce
    • Zagroda z Rempina – pokaz przędzenia wełny na kołowrotku
    • Zagroda z Izdebna – pokaz wyrobu masła połączony z degustacją z wiejskim chlebem
    • Zagroda z Czermna –  pokaz prania i maglowania bielizny, noszenie wody za pomocą nosideł
    • Zagroda z Zawad -  pokaz czyszczenia garnków popiołem
    • Olejarnia  – pokaz tłoczenia oleju
    • Zagroda z  Ostrowa (izba lekcyjna)  – lekcje kaligrafii                  
      • Podwórko – dawne gry i zabawy podwórkowe       
    • Zagroda z Dzierzążni
      • Izba ciotki – prasowanie bielizny żelazkiem na duszę
      • Kuchnia – pokaz zmywania naczyń po posiłku, nakrywanie do stołu
      • Stolarnia – pokaz pracy stolarza
    • Zagroda z Ligówka – pokaz pracy krawcowej
      • Pokój dziadków -  pokaz papieroplastyki
      • Podwórko – pokaz plecionkarstwa
    • Zagroda z Jonnego –  pokaz wycinania firanek z papieru
    • Zagroda z  Chwał – pokaz szewstwa
    • Zagroda z  Rębowa – pokaz gotowania kompotu owocowego, degustacja
      • Podwórko: pokaz  powroźnictwa
      • Stodoła: pokazy „Jak to ze zbożem było”
      • pokaz pracy kieratu (10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 16.00, 17.00)

Współpraca

Patroni medialni

 

    

 

Sponsor