Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Gotowanie na polanie

Żadne potrawy nie mogą się równać z jedzeniem przygotowywanym przez babcię podczas wakacji na wsi. Ona piekła najpyszniejsze ciasta, podawała najlepsze zsiadłe mleko i częstowała najsłodszym kompotem. Ona robiła najsmaczniejsze zupy i smażyła wyjątkowe placki. Tylko ona wiedziała jak to się dzieje, że ciasto na chleb rośnie w dzieży. Te i wiele innych smaków dawnej wsi pragnie przypomnieć Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu podczas organizowanej 6 maja w godzinach 10.00–18.00 imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”.

Najważniejszym punktem programu imprezy będzie konkurs kulinarny. O miano najsmaczniejszej tradycyjnej potrawy mazowieckiej rywalizować będą produkty przygotowane przez wytwórców lokalnych, członkinie kół gospodyń wiejskich, kucharzy i miłośników dawnej kuchni. Oceny ich pracy dokona komisja konkursowa, w skład której wejdą przedstawiciele Muzeum i osoby wyłonione spośród uczestników imprezy. Laureaci otrzymają pamiątkowe dyplomy i sprzęt gospodarstwa domowego. Wszystkich dań konkursowych będzie można skosztować na stoiskach wystawców podczas kiermaszu regionalnego jadła. W ich ofercie znajdą się wyroby rękodzieła i rzemiosła. Wśród wielu atrakcji imprezy znajdą się konkursy kulinarne z nagrodami sprawdzające sprawność manualną, zręczność, ale także wiedzę uczestników. W chałupach wiejskich zwiedzający zobaczą wystawę „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych” wzbogacone pokazami tradycyjnych zajęć codziennych, rękodzieła i prac polowych. Pozwolą im one lepiej zrozumieć obyczajowość oraz zwyczaje ludności wiejskiej sprzed stu lat. Podczas prezentacji ożyją także kuchnie. Turyści posmakują jedzenia spożywanego przez ludność wiejską w czasie wiosennych prac polowych i dowiedzą się jakie dania zdobiły wtedy pańskie stoły. Przekonają się, że choć dieta chłopów była dość uboga, to jednak jedli oni naprawdę smacznie. Gospodynie będą częstować ich kaszą jęczmienną z okrasą, kruchymi domowymi ciastkami, kawą zbożową, napojem z mniszka lekarskiego, ubijanym w kierzance masłem na chrupiącym chlebie i ręcznie wyrabianymi kluskami. Przyjrzą się też jak wyglądało tłoczenie oleju lnianego na gorąco i spróbują świeżego produktu. Dzieci wezmą udział w warsztatach kaligrafii przygotowanych w wiejskiej izbie lekcyjnej, a także pobawią się replikami dawnych zabawek. Usiądą wraz z garncarzem do koła garncarskiego. W jednej ze stodół będą miały okazję wymłócić zboże cepami, zmielić je z pomocą żaren, dowiedzą się też jak powstawała kasza. Kolorytu wydarzeniu dodadzą członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. W przebraniach przekupek, parobków, dziadów proszalnych, ludności wyznania mojżeszowego, szlachty zagrodowej i inteligencji wiejskiej pokażą oni jak żyło się wsi mazowieckiej z początku XX wieku. Nie zbraknie też okazji do przejażdżek konnych bryczką i w siodle.

Zgodnie z tradycją muzeum w Sierpcu o godzinie 14.00 w kościele z Drążdżewa odprawiona zostanie uroczysta msza święta. Impreza stanowić będzie ucztę nie tylko dla ciała, ale także dla ducha. Na scenie amfiteatru wystąpi Zespół Folklorystyczny Kurpianka Cepelia, który zaprezentuje dwuczęściowe barwne widowisko obrzędowe pt. „Wesele Kurpiowskie”. Podczas spektaklu artyści zaprezentują obrzędy związane z przygotowaniami do ożenku i ucztą weselną. Uczestnicy koncertu usłyszą też najpopularniejsze przyśpiewki i utwory ludowe w wykonaniu wiejskiej kapeli Pana Jacka.

 

 Zapraszamy też koła gospodyń wiejskich, kucharzy i miłośników kuchni tradycyjnej do udziału w konkursie “Tradycyjna potrawa mazowiecka”. Poniżej załączamy dokumenty niezbędne do udziału w rywalizacji.

Regulamin konkursu 2018.pdf

Karta potrawy pdf

karta-potrawy

 

PROGRAM IMPREZY:

Amfiteatr:

  • Godz.; 10.00 – 18.00 – kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych
  • Godz.; 11.00 – 12.30 – konkursy kulinarne  z nagrodami
  • Godz.; 10.55 – 11.00 – losowanie składu jury konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”,   
  • Godz.; 11.00 – 11.30 –  ocena potraw konkursowych przez jury
  • Godz.: 12.00 – widowisko obrzędowe “Wesele Kurpiowskie” w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego Kurpianka Cepelia z Kadzidła, cz. I – “Wybiór do ślubu”
  • Godz.: 15.00 – widowisko obrzędowe “Wesele Kurpiowskie” w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego Kurpianka Cepelia z Kadzidła, cz. II – “Powrót od ślubu i obtańcówka”
  • Godz.: 13.30 – ogłoszenie wyników konkursu na Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką, wręczenie nagród
  • Godz. 10.00–17.00 – pokazy wiejskiej obyczajowości i zajęć codziennych przygotowane przez Grupę Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy
  • Godz.10.00 – 18.00 – koncert Wiejskiej Kapeli Pana Jacka – w przerwach przez cały czas trwania imprezy

Kościół z Drążdżewa

  • godz.: 14.00 – msza święta w intencji uczestników imprezy

Wieś rzędówka

Kuźnia z Żuromina – pokaz pracy kowala

Zagroda z Rempina – pokaz tkactwa

Zagroda z Izdebna – pokaz wyrobu masła połączony z degustacją z chlebem wyrabianym na zakwasie

Zagroda z Czermna –  pokaz prania i maglowania bielizny, noszenie wody za pomocą nosideł

Zagroda z Zawad – pokaz przędzenia wełny na kołowrotku

  • Podwórko – pokaz garncarstwa

Olejarnia – pokaz tłoczenia oleju

Zagroda z  Ostrowa (izba lekcyjna)  – lekcje kaligrafii                 

  • Podwórko – dawne gry i zabawy podwórkowe      

Zagroda z Dzierzążni

  • Izba ciotki – przygotowanie i degustacja napoju z mniszka lekarskiego
  • Kuchnia – nakrywanie do stołu
  • Stolarnia – pokaz pracy stolarza

Zagroda z Ligówka – pokaz pracy krawcowej

  • Kuchnia młodych –  degustacja kaszy jęczmiennej kraszonej skwarkami
  • Podwórko – pokaz plecionkarstwa

Zagroda z Jonnego –  pokaz wycinania firanek z papieru

Zagroda z  Chwał – pokaz szewstwa

Zagroda z  Rębowa – pokaz pieczenia kruchych ciastek, degustacja ciastek i kawy zbożowej

  • Podwórko– pokaz  powroźnictwa
  • Pasieka – pokaz pszczelarstwa
  • Stodoła – pokazy “Jak to ze zbożem było?”
  • Za stodołą – pokaz pracy kieratu (10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 16.00, 17.00)

Dwór z Uniszek Zawadzkich – pokaz ręcznego wyrobu i gotowania makaronu, degustacja

 

Ceny biletów wstępu:

  • bilet normalny – 18 zł
  • bilet ulgowy – 13 zł
  • bilet rodzinny (2 osoby dorosłe + 2 dzieci do 16 lat) – 49 zł

 

Współpraca 

 

Patroni medialni