Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Okrasa łamie przepisy

W miniony wtorek, 08.01.2013r. w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zrealizowany został kolejny odcinek programu kulinarnego „Okrasa łamie przepisy”. Cykl służy zaprezentowaniu regionalnych specjalności. By je odnaleźć Karol Okrasa wyruszył w podróż przez Polskę. Wraz z ekipą poznają ciekawych ludzi i miejsca wyjątkowe przesycone aromatem tradycyjnych potraw. Podczas przygotowywania dań kucharz korzysta ze składników dostępnych w sklepach. Każde wydanie poświęcone jest jakiemuś produktowi. Może to być konkretna potrawa, bądź miejscowy wyrób. Odcinek nagrywany w Muzeum był powrotem do korzeni. I to w wymiarze dosłownym. Podstawą przygotowywanych z wieprzowiny dań były bowiem przyprawy.

            Inspiracją kucharza była tym razem książka Jarosław Dumanowskiego „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego”, która zawiera przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej pochodzącej z 1682 roku. Dominującym smakiem potraw pojawiających się tam jest mieszanka ostrych, egzotycznych przypraw – imbiru, szafranu i gałki muszkatołowej. Pamiętać należy przy tym o uwielbieniu dla smaku kwaśnego zawartego w occie, zakwasie, a także cytrynach i limonkach tak powszechnie używanych w staropolszczyźnie. Właśnie taką kuchnię chciał pokazać w tym wydaniu programu.

            Scenerię dla kulinarnych poczynań kucharza stanowiły wnętrza skansenowskiego dworu ziemiańskiego. Wyjątkowa atmosfera tego miejsca sprawiła, że program nabrał specjalnego charakteru. Pomieszczenia wypełnił ruch i harmider przygotowań. Wydawało się jakby nagle powrócili do nich dawni mieszkańcy. Gdy wszystkie elementy scenografii zostały już przygotowane, a kamery włączone, reżyser mógł krzyknąć „Akcja!”. Realizacja przebiegła sprawnie. Mimo to okazało się, że by przygotować program trwający pół godziny ekipa musiała nagrać siedem godzin materiału.

            Karol Okrasa bardzo mocno podkreślał, że tak piękne wnętrza dworskie wymagają godnych ich potraw. Jako pierwszy na stół powędrował schabowy z kapustą w wydaniu zupełnie innym niż to, do którego przywykliśmy na co dzień. Był to bowiem schab z kością bez panierki w marynacie z kardamonu, goździków, octu, miodu i limonki. Również kapusta kiszona przyrządzona została w sposób niezwykły – z miodem, kardamonem, imbirem, limonką, czosnkiem i pietruszką. Aromat wypełnił pomieszczenia zabytkowego dworu. Kolejną potrawą był gulasz wieprzowy. Tu również pojawiło mnóstwo egzotycznych przypraw. Podczas gdy smakowite danie się dusiło się na wolnym ogniu ekipa mogła się przenieść na skansenowską polanę z ogniskiem, by tam upiec nad ogniem zamarynowany wcześniej schab. Po powrocie kucharz mógł ostatecznie doprawić gulasz. Podał go następnie swoim gościom, panu Witoldowi Choińskiemu, pełniącemu funkcję prezesa Związku Polskie Mięso i Annie Olewnik-Mikołajewskiej, prezes „ZM Olewnik”.

            Odcinek przygotowany w sierpeckim skansenie obejrzeć będzie można już 26 stycznia o godzinie 14.30 w TVP 1. Zdobyte podczas podróży przez kraj doświadczenia i przepisy Karol Okrasa postara się przenieść do eleganckich wnętrz. Pokaże w ten sposób w jaki sposób tradycja i nowoczesność mogą się z powodzeniem dopełniać na stole.