Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Gotowanie na polanie

 

 SMAKOWITE ZAKOŃCZENIE MAJÓWKI

czyli

 „Gotowanie na polanie” w skansenie

6 maja 2018 r., godz. 10.00 – 18.00

 

6 maja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do wspólnej uczty w ramach imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. To prawdziwe święto kulinariów, które z każdym kolejnym rokiem zyskuje na popularności. Na zwiedzających czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki, a przede wszystkim wyśmienita zabawa. Głównym punktem programu imprezy jest tradycyjnie konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” (regulamin konkursu- przejdź) popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Ponadto smakowanie regionalnych potraw, prezentacja dawnych zajęć domowych i gospodarczych, a na scenie amfiteatru występy zespołów folklorystycznych.  Imprezie towarzyszy kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych.

Impreza plenerowa „Gotowanie na polanie” to doskonały przepis na udane zakończenie Majówki.

PROGRAM IMPREZY:

Amfiteatr:

  • Godz.; 10.00 – 18.00 – kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych
  • Godz.; 11.00 – 12.30 – konkursy kulinarne  z nagrodami
  • Godz.; 10.55 – 11.00 – losowanie składu jury konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”,   
  • Godz.; 11.00 – 11.30 –  ocena potraw konkursowych przez jury
  • Godz.: 12.00 – widowisko obrzędowe “Wesele Kurpiowskie” w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego Kurpianka Cepelia z Kadzidła, cz. I – “Wybiór do ślubu”
  • Godz.: 15.00 – widowisko obrzędowe “Wesele Kurpiowskie” w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego Kurpianka Cepelia z Kadzidła, cz. II – “Powrót od ślubu i obtańcówka”
  • Godz.: 13.30 – ogłoszenie wyników konkursu na Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką, wręczenie nagród
  • Godz. 10.00–17.00 – pokazy wiejskiej obyczajowości i zajęć codziennych przygotowane przez Grupę Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy
  • Godz.10.00 – 18.00 – koncert Wiejskiej Kapeli Pana Jacka – w przerwach przez cały czas trwania imprezy

Kościół z Drążdżewa

  • godz.: 14.00 – msza święta w intencji uczestników imprezy

Wieś rzędówka

Kuźnia z Żuromina – pokaz pracy kowala

Zagroda z Rempina – pokaz tkactwa

Zagroda z Izdebna – pokaz wyrobu masła połączony z degustacją z chlebem wyrabianym na zakwasie

Zagroda z Czermna –  pokaz prania i maglowania bielizny, noszenie wody za pomocą nosideł

Zagroda z Zawad – pokaz przędzenia wełny na kołowrotku

  • Podwórko – pokaz garncarstwa

Olejarnia – pokaz tłoczenia oleju

Zagroda z  Ostrowa (izba lekcyjna)  – lekcje kaligrafii                 

  • Podwórko – dawne gry i zabawy podwórkowe      

Zagroda z Dzierzążni

  • Izba ciotki – przygotowanie i degustacja napoju z mniszka lekarskiego
  • Kuchnia – nakrywanie do stołu
  • Stolarnia – pokaz pracy stolarza

Zagroda z Ligówka – pokaz pracy krawcowej

  • Kuchnia młodych –  degustacja kaszy jęczmiennej kraszonej skwarkami
  • Podwórko – pokaz plecionkarstwa

Zagroda z Jonnego –  pokaz wycinania firanek z papieru

Zagroda z  Chwał – pokaz szewstwa

Zagroda z  Rębowa – pokaz pieczenia kruchych ciastek, degustacja ciastek i kawy zbożowej

  • Podwórko– pokaz  powroźnictwa
  • Pasieka – pokaz pszczelarstwa
  • Stodoła – pokazy “Jak to ze zbożem było?”
  • Za stodołą – pokaz pracy kieratu (10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 16.00, 17.00)

Dwór z Uniszek Zawadzkich – pokaz ręcznego wyrobu i gotowania makaronu, degustacja

 

Ceny biletów wstępu:

  • bilet normalny – 18 zł
  • bilet ulgowy – 13 zł
  • bilet rodzinny (2 osoby dorosłe + 2 dzieci do 16 lat) – 49 zł

 

Współpraca

 

Patroni medialni