Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Gotowanie na polanie

GOTOWANIE NA POLANIE

Termin: 7 maja, godz. 10.00 – 18.00


To niezwykła propozycja dla wszystkich miłośników kuchni regionalnej, smakoszy i wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść. Osoby chętne do spróbowania sił przy kotle i wazówce zaprosimy do wspólnego gotowania zupy. Przewidziane są także konkursy z nagrodami, w których mogą wziąć udział nawet całe rodziny. Kto w najkrótszym czasie pozbawi skórki ziemniaki? Komu szybciej uda się posiekać natkę pietruszki? Pomysłów na kuchenne rywalizacje mamy wiele, a od uczestników oczekujemy jedynie dobrego humoru!

Głównym punktem programu imprezy jest konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również  amatorów i entuzjastów sztuki kulinarnej. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, liczymy szczególnie na te przyrządzane według wieloletnich receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Ocenie podlegać będzie zarówno wygląd, smak, jak również prezentacja, czyli sposób podania potrawy. Wszystkie zgłoszone do rywalizacji dania oceni Komisja Konkursowa w której znajda się miedzy innymi osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Do obowiązków zaszczytnego Jury należeć będzie bardzo przyjemne zadanie, a mianowicie degustacja oraz ocena potraw konkursowych. Atrakcyjności konkursowi dodaje fakt, iż wszystkie potrawy konkursowe będzie można nabyć na stoiskach wystawców. A tym samym danie jaskie, zupa czy deser, które zdobędą główną nagrodę w konkursie, będą na wyciągnięcie ręki.

Ale wraz z konkursem kulinarnym nie wyczerpuje się wachlarz atrakcji przygotowanych na pierwszą niedzielę maja. Podczas imprezy „Gotowanie na polanie” scena amfiteatru należeć będzie do orkiestr dętych. Żywiołowa muzyka o charakterze marszowym i rozrywkowym, barwne i oryginalne stroje z pewnością ucieszą oko i ucho zwiedzających.

Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą inscenizatorzy oraz twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz przędzenia wełny na kołowrotku, pokaz wycinania firanek z papieru, szewstwa czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne spośród prezentowanych podczas „Gotowania na polanie”. W przeważającej liczbie pokazów mogą w sposób aktywny uczestniczyć zwiedzający i wykonywać konkretne czynności towarzyszące życiu naszych przodków.

Kiermasz produktów regionalnych będzie dużą atrakcją dla osób ceniących sobie naturalne i tradycyjne jedzenie. Na stoiskach  będzie można degustować oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – dla każdego coś miłego….  Na amatorów jazdy konnej czekać będą przejażdżki bryczką oraz w siodle.

Zapraszamy do odwiedzenia skansenu podczas majowego weekendu. Impreza plenerowa „Gotowanie na polanie” to najlepszy przepis na Majówkę !

Powyższy program stanowi informację ogólną i może ulec zmianie. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym programem imprezy zamieszczanym na głównym panelu strony 2 tygodnie przed terminem wydarzenia.

Patroni medialni