Wirtualna wycieczka
Zapraszamy do zwiedzania
Żniwa w skansenie

 ”Żniwa w skansenie”

6 sierpnia 2017 r.

godz. 10.00 – 18.00

Choć atmosfera polskiego lata i wsi skąpanej w złotych łanach zbóż zachowała się do dziś w wielu mazowieckich gospodarstwach, to tradycyjne prace żniwne – niestety już nie. Dzisiaj rolnikom pomagają maszyny, dzięki czemu żniwa są mniej uciążliwe i trwają o wiele krócej. W tradycyjnej formie wciąż można je jednak podziwiać na polach usytuowanych na terenie skansenu. W pierwszą niedzielę sierpnia odbywa się tu impreza plenerowa „Żniwa w skansenie”, podczas której będzie można obserwować koszenie zboża kosą, kosiarką konną i żniwiarką, a także kombajnem Vistula. Nie zabraknie również jednego z mniej znanych zwyczajów żniwnych, jakim jest obrzęd „strojenia przepiórki”. Równie interesującym pokazem będzie ostrzenie kosy, podbieranie zboża sierpem czy też stygowanie. Odbędzie się także szereg pokazów towarzyszących pracom żniwnym: młocka cepami, oczyszczanie ziarna wialnią, cięcie sieczki ręczną sieczkarnią, czy też mielenie ziarna młynkiem do kaszy. Co ciekawe, wymienionych prac będzie można własnoręcznie spróbować, gdyż inscenizacje odbywają się  z aktywnym udziałem zwiedzających.

Nawiązaniem do prac żniwnych będą skierowane do najmłodszych pokazy „Jak to ze zbożem było” oraz warsztaty wykonywania ozdób ze słomy prowadzone w izbie lekcyjnej. Nadejście pory żniw nie oznaczało zaprzestania codziennych prac domowych i gospodarskich, zatem także w skansenie praca wre nie tylko na polach. W zagrodach gospodynie będą oddawać się swym obowiązkom: ubijaniu masła w kierzance, pęczkowaniu ziół pozyskanych z przydomowych ogródków, czy też tkaniu szmacianych chodników i wykonywaniu ozdób upiększających  izby. Przy swych warsztatach zasiądą: kowal, szewc i wiejski plecionkarz. Spacer po terenie ekspozycji muzealnej umilą liczne degustacje. Na zgłodniałych czekać będzie pajda chleba z wiejskim masłem, oraz kiszone w tradycyjny sposób w gliniaku ogórki, a dla spragnionych przewidziano degustację orzeźwiającej wody z miętą oraz wybornej kawy zbożowej.

Tradycyjnie o godzinie 14.00 w XVIII – wiecznym kościele z Drążdżewa zostanie odprawiona msza święta w intencji obfitych plonów.   Ponadto, przez cały dzień obywać się będzie kiermasz pieczywa. Oferowane na stoiskach chleby wyróżniają się naturalnym smakiem i pięknym zapachem, gdyż wyrabiane są na naturalnych zakwasach i wypiekane w tradycyjny sposób. Poza bogatą ofertą pieczywa w ramach kiermaszu prezentowana będzie szeroka gama tradycyjnych potraw oraz wyrobów rękodzieła. Na scenie amfiteatru zostanie zaprezentowane widowisko dożynkowe, a także ludowe tańce regionalne i przyśpiewki o tematyce żniwnej.

Tradycyjnie nie zabraknie możliwości skorzystania z jazdy wozem lub w siodle, które od lat cieszą się wielkim zainteresowaniem naszych gości. Na usytuowanej pośród zieleni polanie cały dzień palić się będzie ognisko zachęcające do pieczenia kiełbasek.

Zapraszamy na klimatyczną, rodzinną imprezę przybliżającą proces zbioru zbór i obróbki ziarna.

Patroni medialni