Polityka prywatności

RODO – Polityka prywatności w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

 

Administratorem danych osobowych, których zasady przetwarzania opisujemy w tym dokumencie, jest Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, 09-200, ul. Gabriela Narutowicz 64, NIP: 7760004823, REGON: 007010881, wpisane do rejestru Kultury pod numerem 20/99

 

Aby się z nami skontaktować w zakresie danych osobowych, należy wysłać wiadomość na adres e-mailowy Inspektora Ochrony Danych: dpo@mwmskansen.pl lub pocztą tradycyjną na adres siedziby.

W Polityce prywatności przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące zasad przetwarzania danych osobowych w celu realizacji zobowiązań i usług świadczonych drogą elektroniczną. Wskazujemy grupy osób, których dane gromadzimy, oraz wyjaśniamy, w jakich celach to robimy, na jakiej podstawie prawnej i jak długo je przechowujemy. Informujemy również, jakie prawa przysługują osobom, których dane przetwarzamy.

Staramy się, by wszystkie nasze działania związane z danymi osobowymi były zgodne z prawem, a także by opierały się na szacunku dla prywatności i autonomii osób, których dane przetwarzamy.

 

Gdzie i w jaki sposób przetwarzamy dane

Większość danych przechowujemy w formie elektronicznej: przede wszystkim na własnym serwerze, a także na komputerach biurowych, zewnętrznych dyskach oraz w telefonach. Przetwarzamy dane za pośrednictwem narzędzi informatycznych wykorzystywanych przez zespół i podmioty współpracujące z Muzeum: poczty e-mail i chmury do przechowywania plików. Część danych przechowujemy w formie dokumentacji papierowej.

 

Komu powierzamy dane

Dane osobowe powierzamy do przetwarzania podmiotom, z którymi na stałe współpracujemy, a które odpowiadają np. za obsługę informatyczną, prawną Muzeum.

Podmioty te działają na podstawie umów powierzenia i na równi z nami są zobowiązane do ochrony danych osobowych.

W niektórych sytuacjach przekazujemy dane innym odbiorcom (np. współpracującym z nami przy organizacji konkursów lub innego wydarzenia). W takich przypadkach zawsze o tym uprzednio informujemy, np. przy rejestracji. Ponadto w przypadku korzystania z komunikacji pocztą tradycyjną dane osobowe powierzamy do przetwarzania pośrednikom pocztowym (Poczcie Polskiej oraz innym firmom działającym na podstawie prawa pocztowego), które przetwarzają dane na podstawie przepisów prawa lub umów powierzenia i regulaminów usług.

 

Prawa osób, których dane przetwarzamy

Wszystkim osobom, których dane przetwarzamy, przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych, prawo uzyskania kopii danych, a także prawo żądania sprostowania oraz – w określonych przypadkach – usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Zależy nam na tym, aby realizowanie Państwa praw dotyczących przetwarzanych przez nas danych było jak najprostsze. Jednak jako administrator danych musimy mieć pewność, że nie udostępnimy Państwa danych osobom nieuprawnionym. Dlatego jeśli będziemy mieli wątpliwości co do tego, że osoba, która np. prosi o dostęp do danych lub żąda ich usunięcia, to rzeczywiście osoba, której dane przetwarzamy, możemy zwrócić się do niej z prośbą o dodatkowe informacje.

Jeśli uważacie Państwo, że wasze prawa zostały naruszone, możecie złożyć skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Jednak jeśli zauważycie Państwo jakiś problem, poinformujcie o nim również nas. Dokładamy starań, żeby jak najlepiej chronić Państwa prawa. Jeśli popełnimy błąd, będziemy chcieli go jak najszybciej naprawić.

 

Czyje dane przetwarzamy i na jakich zasadach

Za pośrednictwem naszych stron internetowych www. mwmskansen.pl oraz bilety.mwmskansen.pl zbieramy dane tylko w takim zakresie, w jakim jest to niezbędne do zarządzania stroną oraz zapewnienia sprawnego działania oferowanych w jej ramach funkcjonalności oraz analizowania skuteczności komunikacji.

Nasze narzędzie do generowania i analizowania statystyk odwiedzin stron, zbiera przy pomocy plików cookie: adres IP, typ urządzenia, z którego następuje połączenie, rozdzielczość ekranu, na którym strony były wyświetlane, typ systemu operacyjnego, nazwę domeny, z której użytkownik wchodzi na naszą stronę, dane lokalizacyjne (państwo, miasto), informacje o tym, jakie treści na naszej stronie odwiedził dany użytkownik. Szczegółowe informacje zawarte są w Polityce Cookies dostępnej na naszej stronie.

 

 

Dane uczestniczek i uczestników korzystających z zakupów biletów wstępu droga elektroniczną oraz zakupu wydawnictw poprzez pocztę elektroniczną

W przypadku korzystania z zakupu biletów wstępu do Muzeum oraz biletów wstępu na wydarzenia kulturalne wymagamy podania danych w celu dokonania zakupu. Podanie danych jest dobrowolne, jednakże niezbędne do realizacji usług drogą elektroniczną. Dane przetwarzamy na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu w celu świadczenia usług i realizacji umów. O tym jak długo dane będą przetwarzane będzie decydował cel  ich przetwarzania, a po jego ustaniu, czas upływu terminu przedawnienia potencjalnych roszczeń. Jeśli Chcielibyście Państwo, żebyśmy usunęli je wcześniej, prosimy o zgłoszenie sprzeciwu na adres dpo@mwmskansen.pl.

 

 

Dane osób korzystających z kanałów komunikacji niepublicznej

Dane osób, z którymi kontaktujemy się za pośrednictwem poczty elektronicznej, telefonicznie, za pośrednictwem SMS-ów, czy listownie, przetwarzamy na podstawie uzasadnionego interesu, w celu obsługi korespondencji, w celach wynikających z treści komunikacji lub w celu nawiązania kontaktu w przyszłości. Dane te mogą obejmować imię i nazwisko, adres, adres e-mail, numer telefonu oraz ewentualne inne informacje zawarte w treści wiadomości. Podanie tych danych jest dobrowolne. Dane przetwarzamy w celach archiwizacyjnych oraz w celu zarządzania relacjami do końca działalności Muzeum, z wyjątkiem danych o wrażliwym charakterze, które usuwamy niezwłocznie po zamknięciu danej sprawy. Informujemy że dostęp do poczty elektronicznej, na którą wysyłacie Państwo zapytanie/zgłoszenie podlega kontroli  kierownika działu/oddziału lub osób zarządzających Muzeum.

 

Dane osób komunikujących się z Muzeum przez portale społecznościowe

Facebook i Instagram są administratorami danych osobowych swoich użytkowników i przetwarzają je na podstawie własnych regulaminów. Kiedy wchodzisz w interakcję z nami poprzez Facebooka lub Instagram (polubienie/obserwowanie strony, reakcje na posty, udostępnienia/retweety, komentarze, wiadomości prywatne), administratorem Państwa  danych osobowych staje się oprócz Facebooka czy Instagram także Muzeum. Dane, takie jak imię i nazwisko/nick, wizerunek, profil publiczny oraz inne informacje przekazane w wiadomościach lub komentarzach, przetwarzamy na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu, w celu odpowiedzi na komentarze i wiadomości, utrzymywanie relacji z osobami wchodzącymi z nami w interakcje, a także w celu analizy skuteczności komunikacji. Państwa interakcji z nami na Facebooku co do zasady nie łączymy z informacjami, które przekażecie nam w inny sposób (np. e-mailem), chyba że coś innego wynika z okoliczności (np. napisałaś/-eś do nas wiadomość prywatną na Facebooku, w której podałaś/-eś adres e-mail z prośbą o kontakt). Nikomu nie przekazujemy Państwa danych osobowych. Proszę mieć na uwadze, że do wszystkich informacji ma dostęp odpowiednio Facebook lub Instagram jako administratorzy portali.

Jeśli chcecie Państwo żeby dane były przetwarzane zgodnie z naszą Polityką prywatności, zachęcamy do kontaktowania się z nami za pośrednictwem innych kanałów niż portale społecznościowe. Jeśli wysyłacie Państwo do nas np. e-mail, mamy kontrolę nad tym, co stanie się z tą informacją i kto ją przeczyta. Możesz ją też zaszyfrować.

 

 

Pliki cookies

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy pliki tekstowe określane potocznie jako cookies niezbędne do technicznej obsługo stron i korzystania z oferowanych funkcjonalności. Pliki cookie nie są przez nas wykorzystywane do śledzenia nawigacji użytkowników. Na naszych stronach internetowych nie umieszczamy ciasteczek innych podmiotów. Strony w domenie artmuseum.pl wykorzystują ciasteczka tylko w celu tworzenia anonimowych statystyk odwiedzin tych serwisów. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. Zmiany ustawień, o których mowa w zdaniu poprzednim, Użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej lub za pomocą konfiguracji usługi. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików Cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu Cookies na urządzeniu Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików Cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.

 

Zmiany w polityce prywatności

Muzeum zastrzega, iż przyszłości może wprowadzić zmiany do zapisów zawartych w Polityce Prywatności. Zmiany te będą publikowane na stronie w formie nowej wersji Polityki Prywatności.


Opublikował: Anna Rzeszotarska
Data publikacji: 2019-09-10 11:06:17

Autor dokumentu:
Rejestr zmian: [pokaż]

Rejestr zmian

Użytkownik Zmiana Data
Anna Rzeszotarska Modyfikacja 2019-09-10 11:06:06