Stanowi niepowtarzalną okazję do smakowania tradycyjnych potraw mazowieckich, odkrywania babcinych przepisów czy prezentacji dawnych zajęć domowych i gospodarskich związanych z okresem wiosennym. Głównym punktem imprezy jest konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” skierowany do kół gospodyń wiejskich, osób indywidualnych oraz producentów produktów regionalnych.
Impreza potrwa w godzinach: 10.00 – 18.00
Zaproszenie do udziału w konkursie kierujemy do wszystkich entuzjastów dawnej sztuki kulinarnej. Jej celem jest kultywowanie tradycji kuchennych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw. Do udziału w konkursie zachęcamy WSZYSTKICH pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie karty zgłoszenia dostępnej poniżej i zgłosić potrawę w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser, napój. Do konkursu można zgłosić maksymalnie 2 potrawy, każdą w innej kategorii. Na zgłoszenia czekamy do 1.05.2025.
Wszystkie potrawy, w dniu 4.05.2025 oceni Komisja Konkursowa. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z czterech kategorii komisja przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody pieniężne oraz dyplomy, które przyczynią się do promowania działalności kulinarnej.
Szczegółowe informacje są dostępne w załączonym regulaminie i pod numerem telefonu: 24 275 28 83, wew. 216. Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie a zarazem wspólnego promowania bogatego dziedzictwa kulinarnego Mazowsza.
REGULAMIN KONKURSU (format pdf)
REGULAMIN KONKURSU (format docx)
KARTA ZGŁOSZENIOWA POTRAWY (format pdf)
KARTA ZGŁOSZENIOWA POTRAWY (format docx)
Amfiteatr
godz. 10.00 – 18.00
godz. 10.30 – 13.00
godz. 13.00
godz. 15.00
Wieś rzędowa
godz. 10.00 – 18.00
kuźnia z Żuromina – pokaz pracy kowala
zagroda z Rempina – pokaz papieroplastyki (godz. 11.00 – 14.00, 15.00 – 17.00)
zagroda z Izdebna Kościelnego – wystawa siewnika
zagroda z Czermna – pranie i maglowanie ubrań
zagroda z Rzeszotar Zawad – pokaz pracy garncarza
pole przy zagrodzie z Rzeszotar Zawad – pokaz sadzenia ziemniaków (godz. 11.00 – 12.30, 15.30 – 17.00); pokaz bronowania (godz. 13.00 – 14.00); pokaz siewu lnu siewnikiem i z płachty (godz. 13.00 – 14.00)
zagroda z Ostrowa – gry i zabawy naszych dziadków
zagroda z Ligówka – pokaz pracy plecionkarza
zagroda z Jonnego – pokaz szycia „kozy”
zagroda z Rzeszotar Chwał – pokaz pracy szewca
zagroda z Rębowa – wysiew kwiatów i sadzenie cebuli w doniczkach
wiatrak z Zalesia – pokaz pracy (godz. 11.30, 13.00, 15.30)
chałupa ze Słupi – kuchnia na przednówku
dwór z Uniszek Zawadzkich – pokaz przygotowywania domowego makaronu (godz. 11.30 – 14.00, 15.30 – 17.00)
godz. 14.00