Kontakt
  • Zmień kontrast
  • Zmniejsz rozmiar tekstu
  • Zwiększy rozmiar tekstu
  • Zobacz deklarację dostępności
logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50
  • AKTUALNOŚCI
    • Najnowsze
    • Blog
    • Kalendarz wydarzeń
    • Wieści Muzealne online
    • Konferencje
    • Archiwum
  • DLA ZWIEDZAJĄCYCH
    • Muzeum godziny bilety
    • Wirtualne spacery
    • Bilety
    • Regulamin zwiedzania
    • Informacje dla osób z niepełnosprawnościami
    • Oferta noclegowa
    • Gastronomia
  • EDUKACJA
  • O MUZEUM
    • Historia
    • Zbiory cyfrowe
    • Nagrody
    • Projekty i inwestycje
    • Ogłoszenia
      • Ogłoszenia Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
    • Biblioteka
    • Wydawnictwa – sklep
    • Partnerzy
    • Kariera
  • USŁUGI DODATKOWE
    • Informacje dla Wystawców
    • Wynajem obiektu i terenu
      • Kościół z Drążdżewa
      • Sale konferencyjno-szkoleniowe
      • Piknik
      • Organizacja ogniska
    • Wóz, bryczka, kulig
    • Szkółka jeździecka
    • Jazda w siodle
  • BILETY
  • BIP
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Mapa strony
0

GOTOWANIE NA POLANIE + KONKURS KULINARNY – 4.05.2025

  • Strona główna
  • Aktualności
  • Archiwum
  • GOTOWANIE NA POLANIE + KONKURS KULINARNY – 4.05.2025
Śmigus czy dyngus?
21 kwietnia 2025
VI edycja konkursu fotograficznego „Odkrywamy nasze dziedzictwo” – Dziedzictwo wody
22 kwietnia 2025
21 kwietnia 2025
Kategorie
  • Archiwum
Tagi

Impreza adresowana do miłośników kuchni regionalnej.

Stanowi niepowtarzalną okazję do smakowania tradycyjnych potraw mazowieckich, odkrywania babcinych przepisów czy prezentacji dawnych zajęć domowych i gospodarskich związanych z okresem wiosennym. Głównym punktem imprezy jest konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” skierowany do kół gospodyń wiejskich, osób indywidualnych oraz producentów produktów regionalnych.

Impreza potrwa w godzinach: 10.00 – 18.00

 

Konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”

 

Zaproszenie do udziału w konkursie kierujemy do wszystkich entuzjastów dawnej sztuki kulinarnej. Jej celem jest kultywowanie tradycji kuchennych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw. Do udziału w konkursie zachęcamy WSZYSTKICH pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie karty zgłoszenia dostępnej poniżej i zgłosić potrawę w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser, napój. Do konkursu można zgłosić maksymalnie 2 potrawy, każdą w innej kategorii. Na zgłoszenia czekamy do 1.05.2025. 

Wszystkie potrawy, w dniu 4.05.2025 oceni Komisja Konkursowa. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z czterech kategorii komisja przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody pieniężne oraz dyplomy, które przyczynią się do promowania działalności kulinarnej.

Szczegółowe informacje są dostępne w załączonym regulaminie i pod numerem telefonu: 24 275 28 83, wew. 216. Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie a zarazem wspólnego promowania bogatego dziedzictwa kulinarnego Mazowsza.

 

REGULAMIN KONKURSU (format pdf) 

REGULAMIN KONKURSU (format docx)

KARTA ZGŁOSZENIOWA POTRAWY (format pdf)

KARTA ZGŁOSZENIOWA POTRAWY (format docx) 

 

PROGRAM WYDARZENIA

 

Amfiteatr

godz. 10.00 – 18.00

  • kiermasz rękodzieła, produktów regionalnych i gastronomii

godz. 10.30 – 13.00

  • konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”

godz. 13.00

  • część I widowiska „Wesele kurpiowskie – Wybiór do ślubu” ( czas trwania – 45 )

godz. 15.00

  • część II widowiska „Wesele kurpiowskie – Powrót od ślubu i obtańcówka” (czas trwania – 60 min.)

 

Wieś rzędowa

godz. 10.00 – 18.00

  • wystawa „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych” w zagrodach chłopskich i dworach ziemiańskich

kuźnia z Żuromina – pokaz pracy kowala

zagroda z Rempina – pokaz papieroplastyki (godz. 11.00 – 14.00, 15.00 – 17.00)

zagroda z Izdebna Kościelnego – wystawa siewnika

zagroda z Czermna – pranie i maglowanie ubrań

zagroda z Rzeszotar Zawad – pokaz pracy garncarza

pole przy zagrodzie z Rzeszotar Zawad – pokaz sadzenia ziemniaków (godz. 11.00 – 12.30, 15.30 – 17.00); pokaz bronowania (godz. 13.00 – 14.00); pokaz siewu lnu siewnikiem i z płachty (godz. 13.00 – 14.00)

zagroda z Ostrowa – gry i zabawy naszych dziadków

zagroda z Ligówka – pokaz pracy plecionkarza

zagroda z Jonnego – pokaz szycia „kozy”

zagroda z Rzeszotar Chwał – pokaz pracy szewca

zagroda z Rębowa – wysiew kwiatów i sadzenie cebuli w doniczkach

wiatrak z Zalesia – pokaz pracy (godz. 11.30, 13.00, 15.30)

chałupa ze Słupi – kuchnia na przednówku

dwór z Uniszek Zawadzkich – pokaz przygotowywania domowego makaronu (godz. 11.30 – 14.00, 15.30 – 17.00)

 

godz. 14.00

  • uroczysta msza św. w zabytkowym kościele z Drążdżewa
Podaj dalej

Podobne wpisy

6 czerwca 2025

Koncert Blue Cafe akustycznie – 29.06.2025 godz. 18.00


Czytaj dalej
4 czerwca 2025

Mazowieckie Forum Dziedzictwa IV edycja – 25.06.2025 Warszawa


Czytaj dalej
4 czerwca 2025

Życie między Polską a Japonią – wykład w Ratuszu 12.06.2025


Czytaj dalej
4273498
Total
Visitors
Strony internetowe i pozycjonowanie Google
  • BIP
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Mapa strony
0
  • Brak dostępnych tłumaczeń dla tej strony
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OK