ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE NA „NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ MAZOWIECKĄ”,
który odbędzie się podczas imprezy plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie” – 1.05.2022 r.
Tradycje kulinarne są istotną częścią naszej tożsamości kulturowej i narodowej. Zapomniane, nieużywane od wielu lat przepisy kuchenne mają okazję znów zaistnieć za sprawą konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Rywalizacja od wielu lat towarzyszy imprezie kulinarnej, która organizowana jest na terenie skansenu w pierwszą niedzielę maja. Tegoroczna poświęcona będzie bogatej obrzędowości i tradycjom łowieckim. „Myśliwskie gotowanie na polanie” to wydarzenie adresowane do wszystkich, którym bliska jest kultura, obyczaje i muzyka myśliwska, jak również do tych, którzy chcieliby lepiej poznać tę bogatą obyczajowość. Program tegorocznej imprezy obejmuje m.in. degustację dań przygotowanych z dziczyzny, mięsa wciąż mało popularnego i niedocenianego. Wyjątkową atrakcją będzie przyrządzany na oczach widzów przez mistrza kulinarnego Karola Kusa gulasz myśliwski, którego skosztować będzie mógł każdy.
Zaproszenie do udziału w konkursie kierujemy do wszystkich entuzjastów dawnej sztuki kulinarnej. Jej celem jest kultywowanie tradycji kuchennych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw. Do udziału w konkursie zachęcamy zarówno profesjonalnych twórców produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również amatorów i pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie Karty zgłoszenia i przygotować potrawę w jednej z kategorii: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny (nowa kategoria), przekąska, deser, napój. Do konkursu można zgłosić kilka potraw, lecz każdą w innej kategorii. Mogą być to wyłącznie potrawy oferowane na stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie”. Dzięki temu każdy uczestnik imprezy będzie mógł dokonać zakupu nagrodzonego przez Jury dania. Warunkiem udziału w konkursie jest wcześniejsza rezerwacja i dokonanie opłaty za wynajęcie powierzchni ekspozycyjnej/stoiska wystawienniczego.
Wszystkie potrawy w dniu 1.05.2022 r. oceni Komisja Konkursowa, w skład której wejdą przedstawiciele muzeum oraz chętne osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z siedmiu kategorii Jury przyzna nagrody. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy, które przyczynią się do promowania działalności kulinarnej.
Informacje dotyczące wynajmu stoisk wystawienniczych oraz cennik znajdują się poniżej.
Zapraszamy do udziału w konkursie !
Regulamin konkurs potrawa 2022 – przejdź