Kontakt
  • Zmień kontrast
  • Zmniejsz rozmiar tekstu
  • Zwiększy rozmiar tekstu
  • Zobacz deklarację dostępności
logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50
  • AKTUALNOŚCI
    • Najnowsze
    • Komunikaty
    • Blog
    • Kalendarz wydarzeń
    • Wieści Muzealne online
    • Konferencje
    • Archiwum
  • DLA ZWIEDZAJĄCYCH
    • Muzeum, godziny, bilety
    • Wirtualne spacery
    • Kup bilet
    • Regulamin zwiedzania
    • Informacje dla osób z niepełnosprawnościami
    • Oferta noclegowa
    • Gastronomia
  • EDUKACJA
  • O MUZEUM
    • Historia
    • Zbiory
    • Nagrody
    • Projekty i inwestycje
    • Biblioteka
    • Wydawnictwa – sklep
    • Partnerzy
    • Kariera
  • USŁUGI DODATKOWE
    • Wynajem obiektu i terenu
      • Kościół z Drążdżewa
      • Sale konferencyjno-szkoleniowe
      • Piknik
      • Organizacja ogniska
      • Stoiska dla wystawców
    • Wóz, bryczka
    • Szkółka jeździecka
    • Jazda w siodle
  • BIP
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Mapa strony
0

Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”

  • Strona główna
  • Aktualności
  • Archiwum
  • Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”
Dzień Dziecka 2016, skansen w Sierpcu - zwiedzający spacerują między zagrodami, za ogrodzeniem koń
„Majówka w skansenie” – impreza plenerowa
30 marca 2022
Myśliwskie gotowanie na polanie – impreza plenerowa
1 kwietnia 2022
1 kwietnia 2022
Kategorie
  • Archiwum
  • Najnowsze
  • SKANSEN
Tagi

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE NA „NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ MAZOWIECKĄ”,

który odbędzie się podczas imprezy plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie” –   1.05.2022 r. 

Tradycje kulinarne są istotną częścią naszej tożsamości kulturowej i narodowej. Zapomniane, nieużywane od wielu lat przepisy kuchenne mają okazję znów zaistnieć za sprawą konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Rywalizacja od wielu lat towarzyszy imprezie kulinarnej, która organizowana jest na terenie skansenu w pierwszą niedzielę maja. Tegoroczna poświęcona będzie bogatej obrzędowości i tradycjom łowieckim. „Myśliwskie gotowanie na polanie” to wydarzenie adresowane do wszystkich, którym bliska jest kultura, obyczaje i muzyka myśliwska, jak również do tych, którzy chcieliby lepiej poznać tę bogatą obyczajowość. Program tegorocznej imprezy obejmuje m.in. degustację dań przygotowanych z dziczyzny, mięsa wciąż mało popularnego i niedocenianego. Wyjątkową atrakcją będzie przyrządzany na oczach widzów przez mistrza kulinarnego Karola Kusa  gulasz myśliwski, którego skosztować będzie mógł każdy.

Zaproszenie do udziału w konkursie kierujemy do wszystkich entuzjastów dawnej sztuki kulinarnej. Jej celem jest kultywowanie tradycji kuchennych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw. Do udziału w konkursie zachęcamy zarówno profesjonalnych twórców produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również  amatorów i pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie Karty zgłoszenia  i przygotować potrawę w jednej z kategorii: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny (nowa kategoria), przekąska, deser, napój. Do konkursu można zgłosić kilka potraw, lecz każdą w innej kategorii. Mogą być to wyłącznie potrawy oferowane na stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie”. Dzięki temu każdy uczestnik imprezy będzie mógł dokonać zakupu nagrodzonego przez Jury dania. Warunkiem udziału w konkursie jest wcześniejsza rezerwacja i dokonanie opłaty za wynajęcie powierzchni ekspozycyjnej/stoiska wystawienniczego.

Wszystkie potrawy w dniu 1.05.2022 r. oceni Komisja Konkursowa, w skład której wejdą  przedstawiciele muzeum oraz  chętne osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z siedmiu kategorii Jury przyzna nagrody. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy, które przyczynią się do promowania działalności kulinarnej.

Informacje dotyczące wynajmu stoisk wystawienniczych oraz cennik znajdują się poniżej.

Stoiska dla wystawców

Zapraszamy do udziału w konkursie !

Regulamin konkurs potrawa 2022 – przejdź

Karta zgłoszenia.POTRAWA.2022

 

Jedna z potraw konkursowych
Jedna z potraw konkursowych
Laureaci jednej z poprzednich edycji konkursu

Podaj dalej

Podobne wpisy

7 lutego 2023

KOLEJĄ do KULTURY


Czytaj dalej
7 lutego 2023

Promocja książki – 9 lutego


Czytaj dalej
Ręcznie wykonane karty świąteczne - Skansen w Sierpcu

Karty świąteczne wykonane przez uczestników warsztatów

20 stycznia 2023

Zimowa oferta dla grup zorganizowanych – grudzień – luty


Czytaj dalej
75683
Wszystkich odwiedzin
Strony internetowe i pozycjonowanie Google
  • BIP
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Mapa strony
0
  • Brak dostępnych tłumaczeń dla tej strony