MUZEUM WSI MAZOWIECKIEJ W SIERPCU PARTNEREM AKCJI „KOLEJĄ DO KULTURY”
24 stycznia 2017
Podczas imprezy plenerowej pt. „Gotowanie na polanie”, która odbyła się w dniu 4.05.2014 r. powołane przez Organizatora Jury dokonało oceny potraw w formie degustacji.
Potrawy były oceniane w następujących kategoriach:
zupa
danie jarskie (np.: paszteciki, kluski, krokiety, pierogi, kasze, knedle)
potrawa mięsna (np.: gulasze, bigosy, klopsy, gołąbki)
przekąska (np.: kiełbasy, kaszanki, smalce, szynki, balerony sery, galarety, galantyny, pasztety, boczki)
deser
napój
W każdej kategorii Jury przyznało jedną nagrodę główną:
· w kategorii „zupa” – Mikser ZELMER
· w kategorii „danie jarskie” – Mikser ZELMER
· w kategorii „potrawa mięsna” – Blender BOSCH
· w kategorii „przekąska” – Wyciskarka KENWOOD
· w kategorii „deser” – Ekspres BOSCH
· w kategorii „napój” – Wyciskarka KENWOOD
Zwyciężyły następujące potrawy:
Kategoria „Zupy”
Zagraj Macieja ze spyrą boczku przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Grodkowie Zawisze
Kategoria „Dania jarskie”
Chleb z kapustą przygotowany przez Piekarnię Ciastkarnię A.M.B. Lipscy ze Skępego
Kategoria „Potrawy mięsne”
Pieczona kaczka z jabłkami i jarzębiną w karmelu przygotowany przez Mirosławę Wilk
Kategoria „Przekąski”
Duszona kapusta z żeberkami przygotowana przez Krystynę Samsel
Kategoria „Desery”
Piernik kurpiowski na miodzie przygotowany przez Krystynę Długokęcką
Kategoria „Napoje”
Nalewka z owocu mirabelki przygotowana przez Michała Izydorczyka.
Serdecznie gratulujemy !