Kontakt
  • Zmień kontrast
  • Zmniejsz rozmiar tekstu
  • Zwiększy rozmiar tekstu
  • Zobacz deklarację dostępności
logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50
  • AKTUALNOŚCI
    • Najnowsze
    • Blog
    • Kalendarz wydarzeń
    • Wieści Muzealne online
    • Konferencje
    • Archiwum
  • DLA ZWIEDZAJĄCYCH
    • Muzeum godziny bilety
    • Wirtualne spacery
    • Bilety
    • Regulamin zwiedzania
    • Informacje dla osób z niepełnosprawnościami
    • Oferta noclegowa
    • Gastronomia
  • EDUKACJA
  • O MUZEUM
    • Historia
    • Zbiory cyfrowe
    • Nagrody
    • Projekty i inwestycje
    • Biblioteka
    • Wydawnictwa – sklep
    • Partnerzy
    • Kariera
  • USŁUGI DODATKOWE
    • Informacje dla Wystawców
    • Wynajem obiektu i terenu
      • Kościół z Drążdżewa
      • Sale konferencyjno-szkoleniowe
      • Piknik
      • Organizacja ogniska
    • Wóz, bryczka, kulig
    • Szkółka jeździecka
    • Jazda w siodle
  • BILETY
  • BIP
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Mapa strony
0

Warzywa w wiejskim ogrodzie

  • Strona główna
  • Aktualności
  • Blog
  • Warzywa w wiejskim ogrodzie
VI edycja konkursu fotograficznego „Odkrywamy nasze dziedzictwo” – Dziedzictwo wody
22 kwietnia 2025
Miecz jest duszą samuraja – wykład o kulturze japońskich wojowników w ratuszu
25 kwietnia 2025
22 kwietnia 2025
Kategorie
  • Blog
Tagi
ogród warzywny w wiejskiej zagrodzie

Ogród warzywny w zagrodzie z Rębowa

Tradycje upraw ogrodowych sięgają czasów bardzo odległych co potwierdzają liczne badania historyczne, archeologiczne i etnograficzne. W ogrodach tych uprawiano rośliny użytkowe, wykorzystywane w gospodarstwie, kuchni, lecznictwie oraz w obrzędach i wierzeniach. Ilość i rozmieszczenie roślin w ogrodzie zależne były od upodobań i zamożności właścicieli.

Od wczesnego średniowiecza w ogrodach uprawiano już niektóre warzywa (rzepę, bób soczewicę, groch), rośliny użyteczne (len, konopie), zioła, w tym rośliny kwiatowe oraz niektóre zboża (proso, jęczmień). Pierwsze ogrody chłopskie zostały przydzielone bezrolnych chłopom w XIII wieku jako źródło wyżywienia. [1]

Dawne ogrody warzywne sytuowane były „na polu”, niedaleko zabudowań gospodarskich. W ogrodach tych znajdowały się uprawy warzyw, które wymagały większej uwagi i częstych codziennych zabiegów. Sadzono tam przede wszystkim kapustę, rzepę i chmiel (szyszki chmielu przekazywano na spłatę dziesięciny) oraz len, proso i zboża. Ponadto, sadzono drzewa owocowe, w tym jabłonie i grusze.

Dużym zróżnicowaniem upraw ogrodowych charakteryzowały się zamożne gospodarstwa szlacheckie    i magnackie. Wiązało się to z konsumpcją potraw bardziej urozmaiconych niż u ludności chłopskiej. Źródłem informacji o rodzajach spożywanych na dworach warzyw i innych ogrodowizn są rachunki rządców królewskich z przełomu XIV i XV wieku. Dowiadujemy się z nich, iż w owym czasie uprawiano kapustę w dwóch co najmniej odmianach: kapustę białą i czarną obecnie znaną jako czerwona. Kapustę sadzono  tak jak dzisiaj z rozsady, którą nazywano „odroślą”. Do Polski kapusta dotarła w XIV wieku za sprawą Niemców. Dzięki jej walorom smakowym bardzo szybko się upowszechniła. Oprócz kapusty uprawiano dużo ogórków, które były ulubionym warzywem na stołach dworskich jak i chłopskich. W Polsce ogórki pojawiły się już w wieku IX, dzięki handlowi z Bizancjum. Ich uprawa upowszechniła się w wieku XVI. Ponadto uprawiano dynię, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, pasternak, chrzan, rzodkiew, rzepę, buraki (zwane po polsku „ćwikłą”), kucmerkę, rzeżuchę, mak, z którego tłoczono olej, groch, soczewicę i bób. [2]

Większą różnorodnością ogrodowizn odznaczały się gospodarstwa zagrodnicze zwłaszcza we wsiach położonych bliżej osad miejskich i większych siedzib dworskich. Od  XVI wieku nastąpił wzrost ilości uprawianych gatunków roślin, ponieważ w tym okresie do Polski zaczęły przenikać wpływy ogrodnictwa włoskiego. Pojawiły się wcześniej nieznane włoskie warzywa jak: por, seler, pomidory, kalafior, karczochy, szparagi, brokuły, kalarepa, młoda kapusta i koper włoski.

Pod koniec XVIII wieku upowszechniła się uprawa ziemniaków, które do Polski trafiły w XVII wieku za sprawą króla Jana III Sobieskiego. Wracając z wyprawy wiedeńskiej przywiózł bulwy ziemniaka jako prezent dla królowej Marysieńki. Bulwy zostały wysadzone w ogrodach wilanowskich, i uprawiane dla pięknych kwiatów. Mimo iż początkowo ziemniaki uważano za roślinę o toksycznych właściwościach i mówiono na nie „trujące jabłka”, szybko stały się podstawowym pokarmem dla człowieka. [3]

„W jednym z licznych XVIII-wiecznych poradników ogrodniczych, autorstwa Wacława Sierakowskiego, znajdujemy spis warzyw i ziół, które powinny znaleźć się w ogrodzie kuchennym. Wymienione w nim gatunki roślin pokazują, jak bardzo zróżnicowane i bogate były staropolskie ogrody. Mianem kuchennych warzyw określano te, które największe zastosowanie znajdowały przy sporządzeniu rosołów, zup i innych potraw. Wśród nich znajdziemy szczaw, jarmuż, karczochy, kapustę, kalafior i brokuły. Niektóre z kuchennych warzyw dziś uznawane są za chwasty, jak chociażby portulaka, dodawana niegdyś do zup i sałat. Pochodzący z Egiptu krokosz, używany często zamiast szafranu, był nie tylko rośliną kuchenną, ale też jego kwiaty wykorzystywano do przygotowania barwników, stąd jego inna nazwa szafran farbierski”.[4]

Chłopi dopiero po roku 1864 zaczęli uprawiać więcej warzyw i to w gatunkach bardzo pospolitych. W ogrodach wysiewano marchew, pietruszkę, pasternak, rzodkiew, rzepę, buraki ćwikłowe, koper oraz mak. Sadzono również dynię, cebulę i czosnek. Rośliny strączkowe oraz włókniste uprawiano w ogrodach i na polach.

Sianiem i sadzeniem roślin zajmowały się wyłącznie kobiety. Wiązało się to z magią ogrodową, wierzono, że rośliny zasiane lub posadzone przez mężczyznę nie będą darzyły się. Aby zapewnić urodzaj, gospodynie zakopywały skorupki ze święconych jaj, lub żegnały się po siewie.[5]

 

Opr. Danuta Krześniak

Literatura:

  1. Historia kultury materialnej Polski w zarysie; A. Rutkowska-Płachcińska ; Wrocław 1978, t. II, s. 49.
  2. Dzieje ogrodnictwa w Polsce; T. Surmański; Wyd. ABOS Poznań 1993r., s. 8-16
  3. https://ziemniakiczykartofle.com.pl/artykuly/historia-ziemniaka/
  4. https://www.wilanow-palac.pl/ogrodowy_niezbednik_jakie_warzywa_i_ziola_rosly_w_staropolskich_ogrodach.html
  5. https://mwk.com.pl/images/mwk/wydawnictwa/teka_skansenowska_3/teka_skansenowska_rozdzial_6.pdf

[1] Historia kultury materialnej Polski, Red. A. Rutkowska-Płachcińska Wrocław 1978, t. II, s. 49.

[2] Dzieje ogrodnictwa w Polsce, T. Surmański, Wyd. ABOS Poznań 1993r., s. 8-16

[3] https://ziemniakiczykartofle.com.pl/artykuly/historia-ziemniaka/

[4] https://www.wilanow-palac.pl/ogrodowy_niezbednik_jakie_warzywa_i_ziola_rosly_w_staropolskich_ogrodach.html

[5] https://mwk.com.pl/images/mwk/wydawnictwa/teka_skansenowska_3/teka_skansenowska_rozdzial_6.pdf

 

ogród warzywny w wiejskiej zagrodzie
Ogród warzywny w zagrodzie z Rębowa
pole kwitnącej gryki
Pole gryki
pole kwitnącego lnu
Pole lnu

Podaj dalej

Podobne wpisy

System muzealny Muza; www.muza.mobilems.pl ;MWM/E 10625;;fot. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

2 maja 2025

Święty Florian


Czytaj dalej
21 kwietnia 2025

Śmigus czy dyngus?


Czytaj dalej
zdjęcie biało czarnej krowy z cielakiem przy drewnianym płocie

krowa z cielakiem

24 marca 2025

Dobra krowa chłopu dzieci chowa


Czytaj dalej
3942169
Total
Visitors
Strony internetowe i pozycjonowanie Google
  • BIP
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Mapa strony
0
  • Brak dostępnych tłumaczeń dla tej strony
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OK