Kontakt
  • Zmień kontrast
  • Zmniejsz rozmiar tekstu
  • Zwiększy rozmiar tekstu
  • Zobacz deklarację dostępności
logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50logo-www-kolor-50
  • AKTUALNOŚCI
    • Najnowsze
    • Komunikaty
    • Blog
    • Kalendarz wydarzeń
    • Wieści Muzealne online
    • Konferencje
    • Archiwum
  • DLA ZWIEDZAJĄCYCH
    • Muzeum, godziny, bilety
    • Wirtualne spacery
    • Kup bilet
    • Regulamin zwiedzania
    • Informacje dla osób z niepełnosprawnościami
    • Oferta noclegowa
    • Gastronomia
  • EDUKACJA
  • O MUZEUM
    • Historia
    • Zbiory
    • Nagrody
    • Projekty i inwestycje
    • Biblioteka
    • Wydawnictwa – sklep
    • Partnerzy
    • Kariera
  • USŁUGI DODATKOWE
    • Wynajem obiektu i terenu
      • Kościół z Drążdżewa
      • Sale konferencyjno-szkoleniowe
      • Piknik
      • Organizacja ogniska
      • Stoiska dla wystawców
    • Wóz, bryczka
    • Szkółka jeździecka
    • Jazda w siodle
  • BIP
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Mapa strony
0

Żniwa 2014 – relacja

  • Strona główna
  • Aktualności
  • Bez kategorii
  • Żniwa 2014 – relacja
MUZEUM WSI MAZOWIECKIEJ W SIERPCU PARTNEREM AKCJI „KOLEJĄ DO KULTURY”
24 stycznia 2017
3 sierpnia 2014
Kategorie
  • Bez kategorii
Tagi

Wśród ludności zamieszkującej polską wieś do tej pory bardzo silny jest szacunek do zboża i wytwarzanego z niego chleba. Gdy dojrzewa gospodarze, podobnie jak czynili to przed nimi ich dziadkowie, zrywają pojedyncze kłosy i, wymłóciwszy w ręku ziarno, smakują je. Czynność ta, choć tak prosta, ma w sobie coś z misterium. Mają oni bowiem świadomość, że choć jeszcze wiele pracy ich czeka, falujące na wietrze łany niebawem przemienią się w rumiane bochenki.

 

O tym jak dawniej wyglądało koszenie, zbiór, magazynowanie i obróbka żyta, pszenicy, czy jęczmienia przekonać się mogły osoby, które 3 sierpnia, podczas imprezy „Żniwa w skansenie” odwiedziły sierpecki skansen. Muzealne święto chleba przyciągnęło prawie 1900 osób. Piękne, letnie słońce i zapach świeżo zżętej słomy tworzyły prawdziwie żniwną atmosferę.

Tego dnia cała uwaga zwiedzających skupiona była na polach uprawnych usytuowanych przy wiejskich zagrodach. Tam właśnie prezentowano koszenie kosą i żniwiarką konną czy podbieranie zboża sierpem. Po raz pierwszy zwiedzający mieli okazję przyjrzeć się bliżej jak wyglądała praca zabytkowego już kombajnu Vistula produkowanego w latach 1959–1971 w płockiej Fabryce Maszyn Żniwnych. Uczestnicy imprezy z zapałem pomagali żniwiarzom w ich pracy. Chwytali za kosy, wiązali snopy i ustawiali je w kształtne stygi. Gospodynie prezentowały ciekawy obrzęd strojenia przepiórki. Jest to sięgający jeszcze czasów przedchrześcijańskich obyczaj zapewnienia obfitości pożywienia dla całej rodziny do następnych żniw oraz przekupywania mieszkańców pól i duchów, aby nie wyrządzały szkód w spichlerzach. Ostatnią, nie ściętą garść zboża związywano na wysokości kłosów i pod tak utworzonym daszkiem układano kamień, a na nim kawałki chleba i sól (symbole obfitości). Jednak aby obrzęd mógł się dopełnić „przepiórkę” należało dookoła oborać . I tu pojawił się mały problem, bowiem żadna z młodych dziewiczych nie chciała dać przeciągnąć się za nogi po rżysku. Na szczęście w dzisiejszych czasach nie musimy zaklinać duchów, by cieszyć się chlebem powszednim. W stodołach odbywała się dalsza obróbka zbóż. Odwiedzający zobaczyli jak się je młóci, następnie czyści i odmierza ziarno oraz mieli ziarno na kaszę, śrutę i mąkę. Spacerujący między zagrodami goście mieli okazję spróbować świeżo ubitego masła na pachnącym wiejskim chlebie. Przyjemną niespodzianką dla zwiedzających była degustacja tegorocznych ogórków kiszonych, wody z miętą i świeżej, zimnej kawy zbożowej, które doskonale gasiły pragnienie i stanowiły zachętę do dalszego poznawania uroków skansenu. A było niemało do obejrzenia. W chłopskich chałupach pracowali gospodarze, zajęci codziennymi obowiązkami. Tkano na krosnach, pęczkowano zioła, wyrabiano ozdoby ze słomy, w centryfudze natomiast wirowano śmietanę. Wiejscy rzemieślnicy pracowali w swych warsztatach. Przy karczmie skoczne piosenki wykonywała wiejska kapela.

Zwieńczeniem prezentacji żniwnych był koncert dożynkowy w wykonaniu Zespołu Tańca Ludowego MASOVIA Politechniki Warszawskiej. Na scenie amfiteatru zaprezentował on tradycyjne pieśni żniwne i tańce ludowe. Zgodnie z muzealnym obyczajem o godzinie 14.00, w kościele z Drążdżewa odprawione zostało nabożeństwo w intencji uczestników imprezy . Kiermasz produktów regionalnych i rękodzieła oferował bogaty wybór wypieków, pieczywa, potraw i napojów wykonanych według tradycyjnych receptur, a także wyrobów z drewna, tkanin czy suszonych kwiatów.

Żniwa w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu już za nami. Wśród wielu atrakcji chyba każdy znalazł coś dla siebie. Dzień spędzony tutaj z pewnością nie był czasem zmarnowanym. By w pełni poznać wszystkie jego tajemnice i nasycić się magią tego miejsca warto odwiedzać go o każdej porze roku. Już za miesiąc natomiast, 7 września Muzeum zaprasza na „Wykopki w skansenie”, imprezę poświęconą wiejskim obyczajom jesiennym. Pokazy kopania ziemniaków z pomocą motyk i kopaczki konnej; kiszenia ogórków i kapusty; przędzenia wełny; obróbki lnu; a także kiermasze owoców i warzyw oraz produktów regionalnych to tylko część niespodzianek, które czekać będą na zwiedzających. Skansen zaprasza serdecznie już teraz. Wystarczy znaleźć chwilę, by i dla Państwa czas stanął w miejscu…

Patroni medialni:

 

 

 

 

Podaj dalej

Podobne wpisy

28 listopada 2022

Wyróżnienie w kategorii „Zarządzanie profilami społecznościowymi” NIMOZ


Czytaj dalej
17 listopada 2022

Kondolencje z powodu śmierci prof. dr hab. Andrzeja Marka Wyrwy


Czytaj dalej
4 listopada 2022

I miejsce w XVI edycji konkursu „Mazowieckie Zdarzenie Muzealne – Wierzba” w 2022 r.


Czytaj dalej
245760
Wszystkich odwiedzin
Strony internetowe i pozycjonowanie Google
  • BIP
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Mapa strony
0
  • Brak dostępnych tłumaczeń dla tej strony